In februari jl. heeft Stichting Opstap weer een mooie en indrukwekkende projectreis gemaakt. Aanvankelijk zou deze reis een combinatie zijn van een bezoek aan zowel Zuid-Afrika als Zambia, doch een cholera uitbraak in Zambia trok een streep door deze plannen en besloten werd om uitsluitend naar Zuid-Afrika te gaan. Daar de reisduur hetzelfde bleef bleek dit een mooie gelegenheid om ook meerdere dagen in Limpopo door te brengen en het team van de mobiele kliniek te bezoeken om daarna weer richting Johannesburg te gaan en meerdere dagen met en bij het Khaya Centre door te brengen.
HOOGTEPUNTEN BEZOEK LIMPOPO
Programma Limpopo tijdens bezoek Stichting Opstap:
Met het team van de Mobile Health Unit (MHU) heeft Stichting Opstap een paar waardevolle en leerzame dagen gehad. Uiteraard werd er een bezoek gebracht aan de vaste standplaats van de mobiele kliniek. Hiervoor diende volgens gebruik wel eerst toestemming aan het plaatselijke stamhoofd gevraagd te worden en dus moest René op audiëntie. Er leek even een kink in de kabel daar René geen gepaste kledij droeg, maar gelukkig had Mamele nog een mooi oranje jasje in de auto liggen. ‘Opgedoft’ mocht hij alsnog binnenkomen en na dit officiële gebeuren was Opstap meer dan welkom.
Ook mocht Opstap meekijken bij de dagelijkse gang van zaken bij een kliniek waar men zwangere vrouwen voorlicht over het geven van borstvoeding als zij HIV geïnfecteerd zijn. Het is enigszins vergelijkbaar met een consultatie bureau; moeder en kind(eren) worden gemonitord, waarbij uiteraard wordt gekeken naar de status van het HIV virus en o.a. de algemene gezondheid. Daarnaast werd er gezorgd voor een bezoek aan een kliniek waar jonge kinderen en adolescenten worden voorgelicht en tevens gemonitord omtrent hun HIV status, hun medicijngebruik en hun algemene status van gezondheid. Natuurlijk kon een bezoek aan Rosina en haar bakkerij niet uitblijven. De zaken gaan redelijk goed en ze is voornemens om een vaste standplaats bij de kliniek op te zetten. Ook was er tijd ingepland voor een wel heel speciaal huisbezoek. Wellicht kunt u zich Lefa nog herinneren; een kindje geboren met een waterhoofd. Opstap heeft zijn moeder jarenlang financieel ondersteund om het Lefa en zijn moeder zo comfortabel mogelijk te maken. Helaas heeft Lefa niet oud mogen worden maar zijn moeder was ongelooflijk blij om Stichting Opstap op haar stoepje te zien staan. Andersom was het voor Stichting Opstap erg fijn om haar te spreken en om te kijken hoe het nu met haar ging.
HOOGTEPUNTEN BEZOEK JOHANNESBURG
Programma Mount Olive en Tembeligne (Khaya Centre, Johannesburg) tijdens bezoek Stichting Opstap:
De voorbereidingen voor deze reis begonnen al eerder in Nederland, toen er maar liefst 15 koffers met o.a. schoeisel, sokken, ondergoed, jassen, hemden etc werden gevuld, allen bestemd voor Mount Olive.
De blijdschap was alom aanwezig toen Opstap met de koffers aankwam bij Khaya Centre. Het ontaarde in een ware modeshow voor de kinderen, zij werden ter plekke aangekleed met de nieuwe spullen en konden hun geluk niet op.
Een grote kracht van het Khaya Centre is de saamhorigheid en de interactie tussen alle aanwezigen. Stichting Opstap komt nooit alleen als bezoeker maar is altijd actief onderdeel van de activiteiten die plaatsvinden. We mochten meelopen tijdens een module van het Young Life Programma en hebben ook veel tijd met de jongeren kunnen doorbrengen. Onder de deelnemers van het Young Life Programma zitten helaas veel slachtoffers van (drugs)misbruik en geweld. De focus op de oefeningen ligt dan ook op het benadrukken en ontwikkelen van zelfvertrouwen in combinatie met saamhorigheid, in een veilige omgeving. De oefeningen zijn dermate effectief dat tijdens een uitvoering hiervan je deze kinderen letterlijk ziet opbloeien. Er wordt altijd uitgegaan van de kracht van het individu en in herstel van iemands zelfvertrouwen. Het belang van dit programma willen we dan ook nogmaals onderstrepen.
De programma’s worden samengesteld door ervaringsdeskundigen, dus niet perse door iemand die er voor heeft gestudeerd. Wellicht heeft dit daarom nóg een krachtiger effect. Het is in ieder geval altijd weer prachtig om er persoonlijk getuige van te mogen zijn. Het gevoel dat heerst is bijna besmettelijk te noemen. Moeilijk in woorden uit te drukken maar het tilt je als het ware op. Valencia en haar team zijn daar dan ook erg sterk in. Zij benadrukken kansen, bieden veiligheid en zetten iemand in zijn/haar eigen kracht.
Verder hebben we in Johannesburg ook een bezoek gebracht aan het centrum van Valencia in Tembeligne, waar dagelijks de allerkleinsten opgevangen worden. Vooraf hebben we uitgebreid boodschappen gedaan en mochten we ook ter plaatse helpen met het uitdelen van maaltijden. Dit hebben we herhaald bij Mount Olive: daar krijgen dagelijks zo’n 800 kinderen 1x per dag een maaltijd. Naast de benodigde voedselvoorraden hebben we ook weer een mooie stapel ‘dignity packs’ samengesteld voor de jongeren. Een eenvoudig pakket maar één die zijn uitwerking niet mist. Standaard zit er een tube tandpasta, deodorant, zeep en een tandenborstel in. Voor de meisjes tevens maandverband. We sloten ons bezoek af met het ‘Early Childhood Development program’. Dit programma is ontwikkeld voor zeer kleine kinderen welke hier dagelijks worden opgevangen. U kunt dit vergelijken met een bso/créche zoals we dit hier in Nederland kennen.
In november van dit jaar mogen we weer die kant op, iets waar we nu al enorm naar uitkijken. Het is en blijft een magisch continent waar, ondanks veel narigheid, dit nooit de boventoon voert. Er wordt altijd gekeken naar kansen, naar elkaar omkijken en naar samen vooruit.